Sernik „Zimowy Obłok'” – Bez potrzeby użycia piekarnika i zawsze udany do perfekcji.
Słodki, miękki i puszysty jak kłębek bawełny sernik, który wprawia w zachwyt każdego, kto go skosztuje. Nie wymaga długich godzin w kuchni i potrzebujesz tylko 6 składników do jego przygotowania. Moja rodzina jest nim zachwycona. Jestem pewna, że Twoja rodzina również go pokocha. Wypróbuj i przekonaj się na własne oczy!
SKŁADNIKI
-
1/2 kg twarogu z wiaderka (mielonego trzykrotnie)
-
250 g śmietany (36%) lub 30% i opakowanie śmietan fix
-
1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
2 galaretki cytrynowe
-
3 czubate łyżki cukru pudru
-
60 g wiórków kokosowych, 30 g masła, 2 łyżki cukru – na posypkę
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść galaretki w 1/2 litra wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, na patelni podpraż wiórki kokosowe z masłem i cukrem. Wiórki powinny nabrać złotego koloru.
2. Używając miksera, ubij śmietanę na sztywno na wysokich obrotach. Bez przerywania ubijania, ale już na mniejszych obrotach, dodawaj cukier puder, cukier waniliowy i stopniowo twaróg. Gdy uzyskasz jednolitą, gładką masę, dodaj ostudzoną galaretkę. Masa powinna zacząć lekko gęstnieć, aby herbatniki na dnie formy nie unosiły się.
3. Na dnie formy o wymiarach 20×20 cm, wyłożonej folią aluminiową, ułóż herbatniki, zalej masą serową, a na wierzchu posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi. Aby masa całkowicie stężała, wstaw sernik do lodówki na całą noc.
Comments are closed.