Nieziemsko puszyste pączki – Zawsze przygotowuję je według tej metody. Właśnie dzięki temu zestawowi składników, ich smak jest niepowtarzalny.
Kilka dni w roku, pączki i chruściki to obowiązkowe dania, dlatego chciałabym podzielić się z Wami niezawodnym przepisem na maleńkie pączki z mlekiem skondensowanym, które piekę od wielu lat.
Przygotowuję je zawsze w ten sam, sprawdzony sposób, co zajmuje mi zaledwie kilka chwil, dlatego przyjemnie je piekę dla moich najbliższych i zawsze przygotowuję podwójną porcję. Musisz koniecznie spróbować!
SKŁADNIKI:
-
mleko skondensowane słodzone – 1 puszka
-
jaja – 2 sztuki
-
mąka pszenna – ilość wg potrzeby
-
szczypta soli
-
szczypta sody
-
cukier puder – do ozdobienia
-
olej – do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, ubij jajka z mlekiem skondensowanym, solą i sodą. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj delikatne, miękkie ciasto.
2. Przygotowane ciasto podziel na mniejsze części, z każdej formując wałek. Każdy wałek pokrój na fragmenty o długości 2 cm i uformuj z nich niewielkie kuleczki.
3. Na rozgrzanej patelni z głębokim olejem, smaż każdą kulę na złoty kolor z obu stron. I gotowe!
Comments are closed.