Kurczak po chińsku który zrobisz w zaledwie 15 minut: dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.
Szukasz doskonałego i wyjątkowo szybkiego pomysłu na obiad? Spróbuj kurczaka po chińsku z wyjątkowo pysznym sosem.
Przepis wymaga zaledwie kilku składników, a efektem będzie prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Składniki:
- udko lub pierś z kurczaka, bez skóry i bez kości
- jeden por średniej wielkości
- dwie łyżki oleju
Przyprawy:
- pół łyżeczki kurkumy
- jedna łyżeczka suszonego imbiru
- jedna łyżeczka sosu sojowego (jasny lub ciemny)
- jedna łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu łączymy sos sojowy, sos Worcester, kurkumę, suszony imbir oraz olej.
Wkładamy mięso do naczynia z marynatą i mieszamy w rękach aby przyprawy dobrze się połączyły. Pół pora skrajamy w małe plasterki i dodajemy do mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i smażymy kilka minut.
Wyłączamy ogień i dodajemy drugą połowę pora. Podajemy z różnymi dodatkami – puree ziemniaczanym, surówkami, czy mieszanką warzyw i sera.
Comments are closed.