Czekoladowy Mannik bez jajek. Moja rodzinka uwielbia ten deserek. Smak nie do opisania.
Czekoladowy Mannik bez jajek to deser, który zapamięta każdy bez wyjątku. Posiada pyszny smak i delikatną masę. Można do niego dodać wedle uznania rodzynki lub orzechy.
Składniki:
- kakao 4 łyżki
- mąka pszenna 200 g
- kasza manna 200 g
- cukier 180-200 g
- rodzynki (opcjonalnie)
- woda 180 ml
- olej słonecznikowy 120 ml
- cukier wanilinowy 10 g
- proszek do pieczenia
Aby zacząć przygotowywać deser, istotne jest aby podstawę mieć gotową dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić deser z samego rana, wieczorem przygotuj mieszaninę, która łączy składniki takie jak kasza manna, cukier wanilinowy i zwykły oraz wodę. Całość należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.
Kiedy mieszanina już odstoi wymagany czas wlej do niej olej, a potem kakao, oczywiście połącz ze sobą dodane elementy, aby powstała jednorodna masa. Następnie do powstałej już części przysmaku przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
Jeśli chcesz możesz dodać rodzynki lub orzechy. Tak jak wcześniej wymieszaj składniki i przystąp do ostatniego etapu. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją olejem i posyp mąką, a następnie przelej do niej ciasto.
Comments are closed.