Twarogowe bułeczki – Zawsze są delikatne, puszyste i aromatyczne. To genialna przekąska, którą przygotujesz w zaledwie 15 minut.
Uwielbiam bułeczki twarogowe w każdej postaci z prostego powodu – szybko się je przygotowuje, praca z nimi sprawia przyjemność, a zawsze wychodzą doskonałe. W kuchni eksperymentowałam wiele, aby osiągnąć idealny smak i zaskoczyć domowników.
Muszę przyznać, że mi się to udało, dlatego moi bliscy często cieszą się pyszną, zdrową przekąską. Genialne połączenie smaków sprawia, że bułeczki znikają z talerza w mgnieniu oka. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Twaróg 250 g
-
Sól 1 łyżeczka
-
Masło 80 g
-
Mąka pszenna 180 g
-
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
Cukier 3 łyżki
-
Wiórki kokosowe 2 łyżki stołowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z solą i pokrojonym w kostkę miękkim masłem.
2. Następnie, dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Na koniec, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wymieszaj i ugnieć jednolite, gładkie ciasto.
3. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i każdą zroluj w wałeczek. Potem rozwałkuj je na prostokąty o grubości 2-3 mm. Postrzępione i nierówne krawędzie odetnij.
4. Tak przygotowane ciasta, posyp cukrem, wiórkami kokosowym i zawiń ciasno w rulon.
5. Każdy rulon, pokrój na 5 cm kawałki i poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!
Comments are closed.