Ciasto orzechowe z pysznym kremem – na każdą okazję. Pyszne i oryginalne. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół
Tort orzechowy smakuje każdemu. Ten z przepisu poniżej jest bardzo łatwy do wykonania, a przede wszystkim pyszny.
Idealny na specjalne okazje lub na niedzielne popołudnie z rodziną lub bliskimi. Oto przepis.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta.
- 8 jajek
- 160 g cukru
- 100 g dobrze zmielonych włoskich orzechów
- 160 g mąki
Do przygotowania kremu konieczne będą następujące składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 50 ml mleka
- 300 g masła
Chrupiące włoskie orzechy
- 150 gram orzechów i 150 gram cukru
Syrop przygotować można z:
- 200 ml wody
- 2 łyżek cukru
- rumu (ilość zależna od gustu)
Jak przygotować tort?
W pierwszej kolejności należy ubić białka jajek wraz z cukrem.
Nie przerywając mieszkania, do masy należy dodawać pojedynczo żółtka jaj a także mąkę zmieszaną z orzechami.
Drugi krok to pieczenie ciasta.
Ciasto trzeba wlać do okrągłej 25 centymetrowej formy, pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu trzeba przeciąć w dwóch miejscach, by uzyskać 3 warstwy do późniejszego wypełniania kremem.
Trzeci krok to przygotowanie kremu.
Mieszamy jajka wraz z cukrem zarówno zwykłym jak i waniliowym. Dodajemy mleko. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, nie przerywając mieszania.
Robimy to do chwili aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem pozostawiamy do ostygnięcia. Lepiej go po prostu schłodzić. Miękkie masło trzeba rozmieszać przy pomocy miksera. Do niego następnie po jednej łyżeczce dodajemy przygotowany wcześniej krem, cały czas mieszając.
Chrupiące włoskie orzechy. Posiekane orzechy dodajemy do cukru roztopionego wcześniej w rondelku. Tak przygotowane wyjmujemy na blachę do ostygnięcia.
Następnie siekamy wszystko blenderem. Połowę orzechów należy dodać do kremu i wymieszać, druga połowa przyda się do udekorowania ciasta.
Kolejny krok to przygotowanie syropu.
Wszystkie składniki syropu trzeba dobrze wymieszać. Można całość podgrzać, by cukier roztopił się szybciej, później jednak przygotowany syrop trzeba będzie schłodzić.
Ostatni etap przygotowania tortu.
Przygotowujemy talerz lub tortownicę, na spód należy położyć najlepiej kilka warstw pergaminu. Kładziemy pierwszą część ciasta na talerz.
Poszczególne części tortu delikatnie smarujemy syropem i nakładamy po około 1/3 kremu. Górę i boki tortu także należy posmarować kremem. Dla dekoracji górę i boki tortu posypujemy orzechami.
Comments are closed.