Pyszne rogaliki z dżemem – jak u babci. Przygotuj je w ten sposób, a rodzina Ci podziękuję.
Domowe rogaliki – jak u babci
Miękkie maślane rogaliki to smak naszego dzieciństwa. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was tradycyjny przepis na tą przepyszną przekąskę.
Rogaliki nadają się idealnie na śniadanie. Można je zrobić także z nadzieniem jak dżem, mak czy orzechy. Na co tylko masz ochotę.
Składniki
- mąka (500 g)
- suche drożdże (2 łyżeczki)
- cukier (5 łyżek)
- jajka (2 sztuki)
- masło (75 g)
- mleko (200 ml)
- sól (pół łyżeczki)
- sezam (2 łyżki)
- dżem do nadzienia (100 g)
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na kilkanaście minut.
Do miski wrzuć przesianą mąkę, dodaj resztę cukru, sól oraz jedno ubite jajko. Następnie dodaj mieszankę drożdżową i zagnieć wszystko dłońmi na ciasto.
Na końcu dodaj miękkie masło i ponownie ugniataj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryj je folią i odstaw na godzinę.
Kiedy ciasto urośnie podziel je na 12 kawałków. Z każdego uformuj kulkę, przykryj je ręcznikiem lub folią i odstaw ponownie na 10 minut.
Rozwałkuj każdą kulkę na podłużne placki o długości trochę dłuższej niż dłoń.
Połóż łyżkę dżemu na krawędzi i złącz krawędzie placka, aby nadzienie nie wyciekło. Z drugiej strony placka zrób cztery nacięcia i uformuj na rogalika.
Kiedy wszystkie rogaliki będą zrobione to przenieś je na blachę do pieczenia z wyłożonym papierem i odstaw je na kilkanaście minut.
Rogaliki posmaruj ubitym jajkiem i posyp sezamem, cukrem lub makiem.
Comments are closed.