Ciasto kawowe na zimno. Efekt jest zniewalający. Wystarczy nam kilka prostych składników i krótka chwila w kuchni.
Jeśli szukasz pysznego i prostego przepisu na deser, to trafiłeś idealnie. Moje ciasto z orzechami, kawą i pysznym kremem na pewno będzie smakowało wszystkim gościom.
Składniki których potrzebujemy:
- 5 łyżeczek kawy zbożowej,
- 70g posiekanych orzechów nerkowca,
- 40g amarantusa ekspandowanego,
- 3 łyżki cukru brzozowego,
- 500g serka mascarpone,
- 750ml śmietany najlepiej 30%,
- 70g ekspandowanego ziarna orkiszu, warto też zostawić jakieś 20g do posypania ciasta,
- garść płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka masła do posmarowania formy,
- 160g herbatników,
Przepis:
Należy przygotować tortownicę, którą trzeba wcześniej posmarować 1 łyżeczką masła. Dobrze by tortownica miała około 26 cm średnicy. Na spód wykładamy część herbatników, by zakryły cały spód blachy. Następnie do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i dodajemy cukier, kawę oraz serek mascarpone.
Należy wszystko razem zmiksować najlepiej mikserem, tak by zrobiła się jednolita masa. Masa ta musi zgęstnieć. Kolejnym krokiem jest dodanie orzechów, amarantusa i orkisz. Wszystko trzeb także wymieszać razem. Połowę masy wykładamy na herbatniki, przykrywamy resztą herbatników.
Wykładamy pozostałą część masy. Wszystko trzeba na samym końcu wyrównać i posypać płatkami migdałowymi oraz resztą orzechów, które nam zostały. Całe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Dzięki temu wszystkie składniki będą miały czas, by się ze sobą połączyć.
Comments are closed.